Filiala SSMR Dolj - “Ciprian Foiaș”

In Adunarea Generala a Filialei SSMR Dolj din ziua de 11 decembrie 2020, s-a hotarat in unanimitate ca filiala noastra sa poarte numele “Ciprian Foiaș”.

Profesorul Ciprian Foiaș (1933-2020) a fost cel mai important matematician român al ultimului secol, un deschizător de drumuri și creator de școală, cu o influență imensă asupra a numeroși cercetători, atât din România cât și de peste hotare.

În 1958, Profesorul Ciprian Foiaș a fost angajat la Institutul de Matematică al Academiei Române. Si-a sustinut teza de doctorat în 1962 sub indrumarea Profesorului Miron Nicolescu iar în 1966 a intrat în rândul cadrelor didactice de la Universitatea din București. În 1978, cu ocazia Congresului Internațional al Matematicienilor de la Helsinki, Profesorul Ciprian Foiaș a părăsit România. După un an petrecut la Universitatea Paris-Sud (Orsay), s-a stabilit în SUA, devenind profesor la Indiana University din Bloomington. A rămas la Bloomington din 1979 până în 2000. Din 2000 s-a mutat la Texas A&M University, până la pensionarea din 2016. Activitatea sa științifică prodigioasă, acoperind diverse domenii ale analizei matematice, s-a desfășurat în primul rând în două direcții: teoria operatorilor lineari și teoria ecuațiilor cu derivate parțiale neliniare.

Lista aprecierilor oficiale pe care le-a primit Profesorul Ciprian Foiaș în decursul carierei este lungă. Printre altele, a fost “Invited Speaker” la două ediții ale Congresului Internațional al Matematicienilor, în 1970 și 1978. A primit în 1995 premiul Norbert Wiener, acordat împreună de American Mathematical Society și de Society for Industrial and Applied Mathematics. A fost ales membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe Maghiare, și Doctor Honoris Causa al Vrije Universiteit din Amsterdam. A fost numit Distinguished Professor la Indiana University în 1993 și Ulam Distinguished Scholar la Centrul de Studii Neliniare de la Los Alamos în 1998.